JACK CADE – BEAR BONES

Op zijn solodebuutplaat “A Murder Of Crows” uit 2016 klonken de songs van de Engelse singer-songwriter Jack Cade uit Reading, Brighton eerder somber en donker met zwaarmoedige verhalen over de dagelijkse overlevingsstrijd en de ups en downs die in ieders leven wel eens opduiken. De tien folk- en countryliedjes die hij nu schreef voor zijn tweede soloplaat “Bear Bones” handelen nog altijd over diezelfde onderwerpen, maar muzikaal worden ze wat meer upbeat en dynamisch gebracht op dit nieuwe album.

Voor de opname van deze soloplaat kreeg hij instrumentale bijstand van Ben Cox-Smith op dobro en Chris Davies op keyboards. Dat zijn twee van de leden van de folk- en countryformatie ‘The Everyday Sinners’ uit Brighton waar Jack Cade sinds 2011 ook zelf deel van uitmaakt als leadzanger en waar hij drie albums mee opnam. De drums op “Bear Bones” worden aangeslagen door Zak James Paonessa en Mark Tudor en Hana Maria speelt mee op fiddle.

Zijn rauwe en diepe wat op Johnny Cash lijkende baritonstem is het meest opvallende kenmerk bij het beluisteren van de songs op “Bear Bones”, naast de hoge kwaliteit van de liedjes, zowel tekstueel als qua muzikaliteit. Eerste single “He Lies On His Side” (zie video) is eveneens de openingstrack van het album en het daaropvolgende nummer “Little Bag Of Tricks” krijgt een vrij brede orkestratie voor een song die als een ballad wordt geklasseerd.

Daarnaast zijn er echter ook drie akoestische nummers te horen op dit album met het mooie “Dust”, het leuke meezingliedje “Moving On” en het nog mooiere “When You Come Running”. De volledige begeleidingsband is anderzijds actief bij de meeste andere tracks op “Bear Bones” en ze zorgen daarbij voor melodieuze klanken bij songs als het door violen begeleide “Four Letter Word”, het zachtjes rockende “She Got Something To Say”, “Who Will Be The First To Fall” en “Stripped”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Collision Music

video